تکلیف آموزشی
1 – تکلیف آموزشی تعیین شده برای دانش آموزان نه فقط باید براساس هدف ها و مقاصد باشد ،بلکه باید برمبنای مناسب بودن آن برای دانش آموزان برگزیده شود .
تکلیف آموزشی ثعیین شده برای دانش آموزان باید هماهنگی و تناسب بین هدف ها و مقاصد معلم و سطح کنونی دانش و مهارت های دانش آموزان را منعکس سازد . اولین اولویت در تعیین تکلیف آموزشی باید هدف ها و مقاصدی باشند که دنبال می شوند . با وجود این ، معلم کارآ اطمینان دارد که این تکلیف برای دانش آموزان نه چندان مشکل و نه خیلی آسان است .اگر در قضاوت (معلم )اشتباهی رخ بدهد ، آن اشتباه باید در تداوم کار مورد تایید قرار گیرد . این نوع اشتباه همسان با یافته های پژوهشی است که می گوید دانش آموزان برای نیل به پیشرفت و موفقیت نیاز به تنوع و هم آوردی (چالش) دارند . در هر حال ،معلمان باید بخواهند و بتوانند نیازهای دانش آموزانی را که از آغاز نتوانسته اند با آنها روبه رو شوند ،بر آورده سازند .
2 – تکلیف آموزشی و از جمله تکلیف شب باید به صورت منظم و مکرر برای دانش آموزان تعیین شود.
تکلیف شب ، زمان در دسترس را برای یادگیری دانش آموزان افزایش می دهد. بدین ترتیب ،برای دانش آموزانی که به زمان بیشتری برای یادگیری یا تمرین آنچه یاد گرفته اند نیاز دارند باید تکلیف شب تعیین شود اما تناقضی که در اینجا وجود دارد این است که بسیاری از دانش آموزان احتمالا کمترین بهره را از تکلیفی که تعیین می شود می برند . چنین دانش آموزانی اغلب متعلق به خانواده هایی هستند که والدین آنها در قبال مراقبت از انجام تکالیف توسط فرزندانشان مسئولیتی به عهده نمی گیرند یا قادر نیستند هنگامی که فرزندانشان درانجام تکالیف مدرسه ای با مشکل مواجه می شوند به آنها کمک کنند. در نتیجه قبل از فرستادن دانش آموزان به منزل ،معلمان باید اطمینان حاصل کنند که شاگردانشان آنچه را برای انجام این تکلیف لازم است می دانند و از چگونگی انجام آن آگاه هستند .
3 – دانش آموزان باید در قبال انجام و کیفیت تکالیفشان پاسخگو باشند . همچنین معلمان باید مطمئن باشند ،قبل از این که به آن ها اجازه داده شود تکلیف را انجام دهند ،آگاهی و مهارت های مورد نیاز برای انجام آن را با کیفیت مورد انتظار فرا گرفته اند ،اهمیت پاسخگو بودن دانش آموزان در قبال تکالیف کلاسی و تکالیف منزل در اسناد و مدارک آمده است .
با این حال ، اگر دانش ومهارت های مورد نیاز برای انجام تکلیف ،آن هم در سطحی که مورد انتظار است ،کمک نشده باشد یا آموزش لازم را ندیده باشند ،باور به پاسخگو بودن دانش آموزان در قبال کیفیت کار آنها دشوار است . در نتیجه فعالیت هایی از قبیل تمرین های هدایت شده از سوی مربیان و پژوهشگران مورد تایید قرار گرفته است . در این گونه فعالیت ها ،پرورش کاران و پژوهش گران توصیه کردهاند که معلمان ، قبل از این که به دانش آموزان اجازه دهند به طور مستقل کار کنند ،با آن ها به تمرین بپردازند تا از موفقیت شان در فعالیت ها ، تجربه ها ،تمرین ها و مسائل ابتدایی مطمئن شوند .
4 – در حا لی که دانش آموزان در کلاس مشغول انجام تکلیف هستند معلمان باید فعالانه نظارت داشته باشند و کمک لازم را در اختیار تک تک دانش آموزان و یا گروه هایی از دانش آموزان قرار دهند ،به گونه ای که آرامش دیگر دانش آموزان را به هم نزند .
آن گاه که پس از یک دوره آموزش مستقیم تکلیفی برای دانش آموزان تعیین می شود ،معلم نباید بیندیشد که دانش آموزان خود قادر به انجام آن تکلیف هستند .به عکس ،در حین این که دانش آموران تکلیف خود را ا نجام می دهند معلمان باید به طور فعال بر آنها نظارت و سرپرستی کنند . معلمان باید در دسترس باشند تا چنانچه مسائلی پیش بیاید دانش آموزان را یاری کنند . چنین است که فعالیت دانش آموزی مبدل به تجربه یادگیری دیگری برای دانش آموزان می شود .
5 – معلمان باید با استفاده از شناختی که از دانش آموزان به دست می آورند نه تنها دانش آموزان را ارزشیابی کنند بلکه در مورد اشتباهات و بدفهمی های آن ها برای ایشان آموزش اضافی تدارک ببینند .
برخی معلمان مایلند تکالیفی که برای دانش آموزان در نظر می گیرند تنها برای یک هدف ، آن هم ارزشیابی یادگیری آنها باشد . در حالی که باید به خاطر داشته باشند که کیفیت نتیجه ی کار دانش آموزان می تواند آنها را از اشکالات و کاستی هایی که در یادگیری دانش آموزان وجود دارد مطلع و آگاه سازد . هنگامی که این اشکالات و کاستی ها شناسایی بشوند ، می توان با فراهم سازی وارائه ی آموزش اضافی دانش آموزان را در غلبه بر آنها یاری کرد .
منبع : کتاب غنی سازی تکالیف اموزشی
تالیف : بهمن حوریزاد